Desatero pro efektivní a úsporné vaření

Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu
Jsou však případy, kdy toto pořekadlo neplatí. Třeba, když se rozhodujete, který hrnec postavíte na kterou plotýnku nebo hořák. Vždy by měl hrnec odpovídat velikosti plotýnky či hořáku. Malý hrnec na velké plotýnce stejně jako velký hrnec na malé plotýnce spotřebují více energie, než je potřeba.
Chyba! Možná, že ušetříte místo v kredenci, ale určitě ne energie. Všechno chce své a platí to i o hrncích.
S tlustostěnným hrncem s akumulačním dnem jednoduše před koncem vaření vypnete sporák a necháte to, jak se říká dojít. Když jen pokrm ohříváte stačí tenkostěnný hrnec, který se rychleji zahřeje.
Stačí tlakový hrnec nebo správná poklička. Taková správně přiléhající poklička nejen zrychlí vaření, ale ušetří 150–300 % energie, než když vaříte bez ní.
Ale pozor! Ruku na srdce. Opravdu musíte ohřívat tu konvici tak plnou? Pokud například kvůli jednomu hrnku čaje ohřejete 1,5 litru vody, zbytečně spotřebujete až čtyřnásobek energie.
Možná, že také rádi pečete, ale aby vás při pohledu na účet nepřešla chuť na sladké, stačí pár fíglů. Třeba jen stačí troubu zbytečně nepředehřívat, pokud to není nutné, nebo využívat zbytkového tepla. Vypněte ji o několik minut dříve před koncem pečení a nechte pokrm dojít.
Místo toho, abyste při každém vaření zapínali velký sporák, vám stejně dobře poslouží například mikrovlnná trouba, pomalý hrnec, horkovzdušná fritéza nebo pečicí hrnec typu remoska. Její výrobce dokonce slibuje, že hodina používání remosky spotřebuje stejně energie jako desetiminutové předehřívání trouby.
Nesnažte se tedy o to ani u ledničky, sporáku nebo radiátoru. Raději je „rozesaďte“ co nejdál od sebe. Lednička se vám odvděčí menší spotřebou. Pokud máte ledničku poblíž sporáku nebo jiného zdroje tepla, přesuňte ji co nejdál na suché a chladné místo, na které nepraží slunce. U volně stojící ledničky nezapomeňte ani na dostatek volného místo. Jen když bude moci vzduch volně cirkulovat, bude výměník správně ochlazovat.
Je to nejen zbytečné, ale hlavně drahé. Každý zbytečný stupeň Celsia může znamenat až o 7 % vyšší spotřebu elektrické energie. U ledniček je dostatečná teplota 7 °C a u mrazáků –18 °C.
První odpověď je správná. Lednička potřebuje pro chlazení volné proudění vzduchu. Ideální je, když je plná ze dvou třetin. Již ochlazené potraviny se chladí navzájem. Nechte proto potraviny při rozmrazování v ledničce. Horké pokrmy nechte před vložením do lednice vystydnout. V obou případech ušetříte. Nezapomínejte však ani na pravidelné odmrazování. Silná vrstva ledu dokáže zvýšit spotřebu elektřiny až o 75 %.
I používání myčky však má svá pravidla pro úspory. Zapínejte ji zcela zaplněnou a na ekonomický cyklus mytí. Ten je obvykle rychlejší a bez funkce předmytí. Proti běžnému režimu můžete ušetřit až čtvrtinu elektřiny. Stejně tak je na spotřebu energie náročný proces sušení nádobí.
Zavoláme vám, jakmile to bude možné
Zavoláme vám, jakmile to bude možné
Zavoláme vám, jakmile to bude možné. Prosíme o trpělivost.
Požadavek na zpětné volání se nepodařilo odeslat.
Na zadané telefonní číslo již evidujeme požadavek na kontakt. Ozveme se, jakmile to bude možné.